Mír je věc všech a každého

 

 

 

 

 

 

 

 

70. výročí  začátku  2. světové války

1. září 1939

(poznámky)

 

      I přes odsup 70 let a mnohých změnách, kterými mezitím společnost prošla je pro nás 2. světová válka stále varující výstrahou.

Připomenu pouze dvě mnoha skutečností provázející tuto válku, skutečností aktuálních i dnes a tudíž významných pro současné mírové hnutí.

 

První – jeden z důvodů války byl i tehdy boj o suroviny a sféry vlivu.

Josef Goebbels (říšský ministr národní osvěty a propagandy, jinak válečný zločinec) tehdy prohlásil:

 - jdeme na východ  zlikvidovat bolševické hordy, ale napřed musí získat naftu z Baku a ukrajinské obilí. Pak  jsme schopni ovládnout celý svět (volný citát.)

 

Druhá – válka přináší mnohým zisk.

Jeden příklad: USA na začátku druhé světové války vyhlásily neutralitu a zároveň  kongres povolil zbrojařským firmám obchodovat s válčícími stranami. Celkový jejich zisk se udává ve výši 53 miliard dolarů.   // bez zbrojení není války a produktem války jsou její oběti - mrtví a zmrzačení ... pak vychází na jednu oběť války zisk jen amerických zbrojních firem 1000 dolarů.

 

To je příklad zisku kapitálu ale jaký zisk z války máme my všichni ostatní? Naším největším válečným ziskem je - vrátit se z války celý. Ve válce, která začala před 70 lety toto štěstí nemělo 50 milionů lidí.

 

Tyto dva důvody - boj o energii a zisky, provázejí i války posledních desetiletí.

       

 Letos si připomínáme 10 let od bombardování Jugoslávie. Bylo zahájeno každodenní bombardování bez souhlasu  Rady  bezpečnosti OSN. Bylo to bombardování kterému napomohla i naše vláda Sociální demokracie. Povolila americkým vojenským letounům přelety nad svým územím. Nad našimi hlavami  létala smrt do Jugoslávie.

       V průběhu agrese 1000 letadel, 206 vrtulníků a přes 10 000 raket s plochou dráhou letu svrhl útočný pakt NATO množství výbušnin, které odpovídá výbušné síle 15 atomových bomb amerického bombardování Hirošimy a Nagasaki.

2 - 3 tisíce mrtvých  10 000 zraněných z obydlí vyhnáno několik set tisíc lidí.

Jen zločinec může toto vše považovat za projev humanity.

 

     A ještě jeden výsledek agrese proti Jugoslávii - Spojené státy vytvořily v Kosovu svou největší základnu mimo své území - Camp Bondsteel.

 

      Letos si připomínáme 6 let od přepadení Iráku.

Lživou záminkou pro "osvobození trpícího iráckého lidu od nadvlády diktátora, jehož vojenský režim vlastní zbraně hromadného ničení a ohrožuje sousedy (Izrael) Co na tom, že samotného diktátora instalovaly Spojené státy a dokud zabíjel komunisty a ostatní pokrokově smýšlející lidi své země byl Američany podporován.

Výsledek agrese je až dosud 1,2 milionu mrtvých nevinných lidí, nesčetné množství zraněných a zmrzačených, na  5 milionů (4,7 milionů) vyhnaných z domovů.

Celá země je zamořena ochuzeným uranem. Třetina dětí trpí podvýživou, 40 % dětí nemá možnost navštěvovat školu, není pitná voda, potraviny.

Denně přibývají noví mrtví. Konflikt trvá, i když se dosud nenašly žádné zbraně hromadného ničení a diktátor je dávno zavražděný.

(Americké rekonstrukční týmy  se staly byznysem, který zlodějům přináší miliardové příjmy - podle generálního inspektora pro rekonstrukci  - přiznal v televizním interview, že nemá ponětí kam zmizelo 32 miliard dolarů.)

      

       Bojuje se v Afganistanu

4000 Afghánců  - oběti v roce 2008, z toho polovina civilisté

         V Afghánistánu denně zemře na 6 stovek dětí ve věku do pěti let. Ve stejné zemi zemře každých 29 minut  jedna žena při narození svého dítěte.

 

Oběti těchto válek, kde v pozadí stojí kapitál,  tvoří nesčetnou řadu milionů lidí bez rozdílu věku, kteří se neprovinili žádným zločinem. Přesto byli zastřeleni, oběšeni, spáleni napalmem, udušeni v plynových komorách.

 

V současnosti slyšíme o globalizaci ekonomik států. Jde o globalizaci kapitálu, s cílem co největšího zisk. Z dávné i nedávné historie víme, že na ceně, pokud je vyjádřena lidskými životy, mu příliš nezáleží. Na zbrojení vydává nebývalé částky.

 

Nezbývá, něž aby sílil celosvětový význam i mírového hnutí.

      K tomu můžeme přispět všichni. Způsobů je mnoho.

 

      Jedním z nich by mohlo být navázat na již dnes existující partnerství  měst a společným zapojením do mírových aktivit povznést spolupráci na novou úroveň, odpovídající požadavkům dnešního světa.

     Naším společným úsilím je vyjádření

nesouhlasu s budování  Evropy jako vojenské mocnosti,

nesouhlasu s umísťováním US základen na našich územích.

             U nás je to rozhodný odpor proti snahám o vybudování radarové základny US.

             Naši sousedé za hranicemi protestují podobně, například proti skladování jaderných zbraní u města Büchel.    (US základna – sklad -  20 bomb Typ B61 pro německá Tornáda)

 

      K snaze zachování a upevnění míru patří i na  2,963 member cities in 134 countries & regions, která se již připojila k hnutí Starostové za mír - založené v roce 1982 hirošimským starostou panem dr. Tadatoshi Akiba. Jejich cíl „Vize 2020“ - do roku 2020 odstranit jaderné zbraně.

http://www.mayorsforpeace.org/english/membercity/europe2.html

 

       Tato organizace od počátku této organizace spolupracujeme s OSN a usiluje o světový mír. Je to aktivní mezinárodní nevládní organizace, registrovaná v NGO. Od května 1991 jsme registrovaní v OSN - the Economic and Social Council, jež je založena na Chartě OSN

 

   Z České republiky se již připojilo 28 obcí a měst.

V sousední německé republice počet připojených obcí přesahuje 300 (1.1.2008  326 měst a obcí), členem od roku 1986 je i naše partnerské město Heidenheim.

 

   Inspirující je růst významu lidových hnutí v  Latinské Americe, rozšiřující se na jih.

Dávno to není samotná Kuba, přibyla Venezuela, Bolívie, Ecuador – celá desítka dalších zemí.

Jejich heslem je "Jiný svět je možný".

 

Je na čase, aby zastaralá a barbarská válečná éra dějin člověka skončila.

a den první září v budoucnu spojován se slavnostními okamžiky první cesty do školy, cesty za novým poznáním. text Zadražil

 

 

1. září 2009   Jihlava    -    Heidenheim